Туризъм в България - 100 национални туристически обекта
100-те национални туристически обекта по :     номер     области     Туризъм в България    Хижите в България
100 национални туристически обекта: Къща- музей "Иван Вазов" град Сопот 
100 национални туристически обекта: Къща- музей Иван Вазов град Сопот: cнимка 1 100 национални туристически обекта: Къща- музей Иван Вазов град Сопот: снимка 2 100 национални туристически обекта: Къща- музей Иван Вазов град Сопот: снимка 3
Описание:

Патриархът на българската литература Иван Вазов е роден на 9 юли 1850г. в град Сопот в старата къща на своя род, построен през XVIII век от неговия прадядо. Тя е опожарена през юли 1877 година по време на Руско-турската освободителна война.

През 1920г. в навечерието на юбилейните тържества в чест на 70-годишнината от рождението и 50 години от началото на литературната дейност на поета сред Сопотската дружба в София възниква идеята за възстановяване на родния му дом. В дена на Вазовия юбилей 24 октомври 1920г. е създаден “Комитет за постройка паметник и къща музей на народния поет Иван Вазов в град Сопот”. Започва събирането на средства. Проектът за възстановяване на родния дом на поета е изработен от архитекта на Археологическия музей в София Александър Рашенов въз основа на указания на генерал Георги Вазов и Вазовата сестра Въла Вазова-Фетваджиева. През 1920г. по молба на художника Георги Черкезов Иван Вазов прави скица на дома, в който е израсъл. Тя също е използвана при възстановката.

През 1930г. италианският професор по български език и литература в Римския университет Енрико Дамиани посещава Сопот придружен от писателя Николай Райнов и двамата препоръчват да се побърза с отриването на къщата музей на Иван Вазов.

Строежът започва през 1931г. Вътрешната уредба на дома е направена под ръководството на директора на Етнографския музей в София Ст. Л. Костов въз основа на сведения на Вазовите братя и Вазовата сестра Въла Вазова-Фетваджиева. По негова идея в едно от помещенията е подредена и бръснарницата на Хаджи Ахил с Вазовите колоритни герои от повестта “Чичовци” и Разказа “Хаджи Ахил”.

На 6 юни 1935г. целият Сопот е окичен със знамена, килими и рози. Цар Борис III произнася реч и официално обявява къщата музей за открита. Пловдивският митрополит Максим отслужва панахида и водосвет. Слово произнася проф. Михаил Арнаудов.

През 1964г. дома на Вазов в родния му град е обявен за паметник на културата от национално значение.
По случай 120-годишнината от рождението на народния поет на 8 юли 1970г. е открита експозиция за жизнения му и творчески път в построената до дома му сграда.

Къщата-музей "Иван Вазов" в Сопот носи атмосферата на възрожденската епоха със своя неповторим колорит, лъхащ от багрите на сопотските черги и китеници, тъкани от сръчните ръце на Вазовата майка - Съба Вазова. Тук, в кухнята с камината около софрата се е събирало многолюдното Вазово семейство ...

На преклконна възраст в цикъла "Под Амбарица" на своята лебедова песен - стихосбирката "Люлека ми замириса" (1919г.) Иван Вазов посвещава на родния си дом няколко поетични творби. Той възкресява очарователния двор с чемширите бухлати:

"Виждам го сега. Там пее
чучурчето ден и нощ.
Гранки клати, зеленее
люлеката - мила йощ."
"Дворът ни /Видение/"

На пейката пред родния дом е баща му "цял забулен във димът на чибука". Поетът отново вижда лика на майка си, седнала с книга в ръка в "стая мила за сърце му" /"Гостната стая"/.

Той си спомня за будните нощи в "потайното килерче" на голямата двуетажна къща, построена от баща му към 1860г. в западната част на двора и изгоряла по време на Руско-турската освободителна война:

"В дните, първи път когато
музата ме посети,
с увлечение непознато
мойте дадох й нощи."
"Будните нощи"

Иван Вазов носи своето бащино огнище и родния си град Сопот винаги в сърцето си заедно с нестихващата болка от опожаряването ми през 1877г.:

"Печално, бащино огнище,
печални граде, роден мой,
любима люлко, пепелище
на скъпи радости безброй,"

"към теб душата ми стреми се,
въздиша - твой нали съм син?
И днеска виждам пак: дими се
над нисък покрив бял комин
"Сопот"

Цветанка Неделчева

Share/Bookmark

100 национални туристически обекта: Къща- музей "Иван Вазов" град Сопот 

Местонахождение: град Сопот
Надморска височина: 416 метра
Население: 10 075
Пощенски код: 4330
Телелефонен код: 03134

Географски координати:
42.653870, 24.757957


Вижте 100 национални туристически обекта на по-голяма карта
Работно време: 08:00 - 12:00
13:00 - 17:00
Почивен ден понеделник.
Печат: Да
Възможност за нощувка: Хотели в град Сопот.
На палатка в полите на Стара планина
За контакти: 03134/ 2170
Маршрути: Най дългият лифт на Балканите ще ви потопи само след 20 минути в защитените територии на Национален парк "Централен Балкан" и хубавите старопланински хижи. Ако сте любител на екстремните спортове, то Сопот е най-доброто в България и Европа място за парапланеризъм, маунтийнбайк, скално картерене, планински маратон и други. Европейския център за екстремни спортове и медитация "Шамбала" домакинства ежегодно много национални и международни състезания по екстремни спортове, а през месец Април 2005 г. градът бе домакин на първия старт за Световната купа по парапланеризъм. Отлични условия за активен спорт и подготвителни лагери предлага богатата спортна база в града - поддържан стадион и две помощни игрища, спортна зала, закрит плувен басейн, зали за вдигане на тежести, тенис кортове. Два хотела и един мотел, множество частни квартири и битови заведения, предлагат на туриста пълноценен отдих и развлечение. Богатия културен живот, съхранените традиции и възрожденски дух, красивата природа, отличните условия за спорт и туризъм, романтиката на възрожденските къщи и исторически места, както и добрата инфраструктура, превръщат Сопот в предпочитана дестинация за вътрешния и международен туризъм.

Природни забележителности и паметници на културата
На 500 м. северно от Анево има останки от римска пътна станция /Хисърлъка/. Малко по-на север са останките от средновековния град-крепост Аневско кале от XII - XIV в. - едно от най-запазените средновековни укрепления у нас. Името Сопот означава "изкуствен воден улей" (вода прекарана през дървена или метална тръба (чучур). Многобройните течащи сопотски чешми, около 20 на брой, и досега красят града. Сопот е град с богат духовен, културен и книжовен живот. Сред неговите забележителности са: Къща-музей "Иван Вазов", строежът на къщата започва през 1931г. и е открита като музей през 1935г. Обявена е за паметник на културата от национално значение; Църквата "Света Богородица"- в местността Трапето; Мъжкия манастир "Свети Спас" характерен с камбаната отлята в Крайова през 1873г. и белокаменната чешма в двора. В манастира през 1858г. Левски е ръкоположен за дякон. В близост до Църквата "Свети апостоли Петър и Павел", се е намирал Девически метох свидетел на събитията от епохата на Освобождението; първите килийни училища-девическо /Радино/ и мъжко училище, първите частни килийни училища, дядо Стояновата воденица, и др. Географското разположение на града позволява провеждането на екстремни спортове като делтапланеризъм, парапланеризъм и др. В подножието на Балкана е изграден седалков лифт с обща дължина 2 200 метра до билото на Стара планина и територията на PAN parks Централен Балкан, обслужващ двете хижи - Незабравка и Добрила . Сопот предлага изключително добри условия за различни видове туризъм - културен, екологичен.
Галерия със снимки:
100 национални туристически обекта - галерия със снимки на Къща- музей Иван Вазов град Сопот

100-те национални туристически обекта по :     номер     области     Туризъм в България    Хижите в България
ГоГо Нет e-Shop Интернет фото © ГоГо Нет 2010